My top 5 photography tools

Fix inainte de a incepe seria Best of 2015, v-am aratat un sneak peek la modul in care fac pozele si cu aceasta ocazie mi-a venit si ideea acestui articol in care sa va prezint cam care ar fi lucrurile care ma ajuta sa obtin pozele pe care le pun pe blog. Sunt lucruri care fie imbunatatesc aspectul, fie ma ajuta sa obtin cat mai usor rezultatul dorit astfel incat sa petrec un timp cat mai scurt la editare.


1. Trepied Hama Star 62



V-am mai vorbit despre utilitatea trepiedului iar acum imi este de foarte mare ajutor. Fiind iarna, lumina este oricum slaba insa la asta se mai adauga si un balcon care ia din ea si faptul ca eu fac pozele in fundul camerei deci unde ajunge o cantitate mult mai mica de lumina. Dar nu-i problema pentru ca am trepiedul si astfel pot compensa lipsa luminii cu timpi lungi de expunere fara ca fotografiile sa iasa miscate.

Cel pe care il am eu este Hama si l-am ales pe acesta in defavoarea modelelor mai ieftine pentru ca:
  • este destul de inalt (162 cm) si astfel il folosesc cu succes si la video
  • placuta pe care se monteaza aparatul este detabanila si astfel montarea/demontarea aparatului pe trepied se face foarte usor
  • are bula de nivel
  • aparatul poate fi pus si pentru fotografii de tip portret
  • are multe reglaje disponibile
  • are carlig dedesubt pentru a agata greutate (ajuta la stabilizarea trepiedului mai ales cand pozezi in exterior si folosesti timpi lungi de expunere)
Eu l-am cumparat de aici si il gasiti la 126 lei. Il am deja de cel putin doi ani si inca arata ca nou si se mentine foarte bine.

2. Obiectiv Nikon NIKKOR AF-S DX 35 mm f/1.8G

via

Cea mai buna chestie pe care am facut-o dupa ce am luat aparatul a fost sa cumpar acest obiectiv. Pentru ca diafragma porneste de la 1.8, permite patrunderea unei cantitati mai mari de lumina ca obiectivele kit, un lucru util in conditii de ilumare slaba, dar o diafragma atat de deschisa inseamna si o profunzime mica a campului de focalizare, adica separarea subiectului de fundal si obtinerea unui fundal blurat, bokeh. Cu el fac pozele si cu el filmez.

Apropo, stiu ca majoritatea a auzit de obiectivele de 50 mm, iata de ce nu va recomand sa vi-l luati pentru blogging si sa optati pentru focale mai scurte, 30-35 mm:
  • focala mai mare inseamna si o distanta minima de focalizare mai mare, deci trebuie sa tineti aparatul mai departe de subiect
  • pentru ca focala mai mare inseamna si un cadru mai strans, daca filmati, aparatul va trebui sa stea foarte departe de voi. Sau daca vreti sa va pozati un machiaj veti avea nevoie automat, fie de cineva care sa va faca pozele, fie de trepied si telecomanda pentru a declansa, pentru ca nu veti incadra toata fata daca tineti aparatul in mana
  • puteti obtine aceleasi rezultate cu 30-35 mm pentru ca efectul bokeh este dat de diafragma deschisa
  • daca pe langa 50 mm, luati fara a va documenta un obiectiv pentru senzor full frame (35 mm) cand aparatul vostru are un APS-C, obiectivul de 50 mm se va transforma intr-unul echivalent cu 75 mm pe Nikon, sau 80 mm pe Canon
Din pacate, din cate am cautat, Canon nu are niciun obiectiv in plaja focala de 30-35 mm pe senzor APS-C (Canon 600D de ex are un astfel de senzor), singurul pe care l-am gasit ar fi unul EF-S 24 mm (deci 24 mm pe senzor APS-C) si diafragma minina 2.8 ceea ce mi se pare ok.

Cel mai bun pret pentru Nikon 35 mm l-am gasit aici, doar 967 lei, in rest vad ca cei de la Nikon au crescut pretul cu 25% fata de cel vechi.  Iar cel Canon este 776 lei si il gasiti aici

3. Grey card


Grey card este fix un carton gri, un carton cu 18% gri. De ce 18% gri? Pentru ca, atunci cand pozati, exponometrul aparatului analizeaza cadrul si seteaza aparatul astfel incat sa aduca totul catreo medie de 18% gri. De aceea atunci cand pozati un cadru cu mult alb, imaginea iese mai intunecata sau atunci cand pozati un cadru cu mult negru imaginea iese deschisa (evident luand in considerare ca nu s-a facut nicio compensatie de expunere). Un grey card este o referinta pentru a obtine expunerea corecta dar nu numai asta, un grey card este bun si pentru setarea balansului de alb. 

Va spuneam in acest articol ca, daca aveti DSLR, sa pozati in format RAW pentru calitatea superioara a pozelor. Pe langa asta, pozand in format RAW va puteti folosi de grey card in felul urmator: trageti un cadru de referinta fix in locul unde vreti sa pozati iar la editare faceti balansul de alb folosind grey card-ul din cadru (click cu dropper-ul de white balance pe grey card) si apoi sincronizati setarea cu toate celelalte poze facute. 

Asa am scapat de o mare grija si cu toate stim ce important este un balans corect atunci cand incerci sa redai in poze nuantele produselor. Iar cartonul alb il folosesc pentru white balance in cazul filmarilor. Mai am si unul negru insa ala imi este cam inutil momentan.

Apropo, daca va ganditi ca nu are rost sa cumparati un carton gri pentru ca puteti voi sa-l faceti sa stiti ca nu este chiar asa pentru ca va trebuie monitor si imprimanta calibrate. Dar daca aveti acces la asa ceva, faceti-va unul cat mai curand.

Varianta mea are cartoanele destul de mari, dimensiunea lor fiind 25.5cm x 20cm dar am prins setul la reducere de Black Friday. Acum costa 63 lei, il gaisiti aici insa v-as recomanda mai degraba sa alegeti acest set, are cartoanele mai mici si sunt mult mai practice pentru ca le puteti si lua cu voi cand mergeti pe undeva sa faceti poze iar setul costa 50 lei.

4. Glossy Paper Block de la Jumbo



Aici intram mai degraba in preferinte dar daca va place ideea de a poza pe un background colorat, va recomand acest bloc de la Jumbo. Are multe culori disponibile - albastru, galben, oranj, rosu, roz,, inclusiv alb si negru - si din cand in cand chiar imi place sa ma joc cu el. Mi se pare ca fotografiile atrag mai mult atentia si din cand in cand imi place si sa ma folosesc de culori complementare, ca de exemplu aici. E destul  de mic cat sa fie usor de transportat dar destul de mare pentru majoritatea produselor cosmetice, il puteti aseza oriunde si aveti instant in backgound curat, perfect pentru poze.

5. Blue tack/Pasta adeziva



Pasta adeziva, mentionata si prin articolele de genul din afara insa chiar este super utila. Eu aveam asa ceva de foarte multi ani, era uitata printr-un sertar insa am gasit-o, am luat-o de curand si am inceput s-o folosesc. Este cea mai utila chestie atunci cand vrei un "flat lay" si ti se rostogolesc produsele in toate partile. Le pui putina pasta, le fixezi pe suprafata si apoi pozezi de zor. Dupa ce ai terminat, scoti pasta, pe produs nu ramane nimic si poti reutiliza pasta si cat timp fixeaza, ea poate fi reutilizata.

F64 are pasta adeziva, bineinteles, insa o cantitate foarte mare insa am mai vazut aceste variante, albastra si alba, pe site-ul RTC deci ma gandesc ca puteti incerca sa gasiti in librarii.

***

Pe tema blogging-ului si a fotografiilor am mai scris cateva articole asa ca, daca sunteti curioase, va las aici link-urile.

Julie

Skincare addict ♥ Lipstick lover ♥ Nail polish hoarder
Email me: sihayasworld(at)gmail(dot)com

22 comments:

  1. un articol super interesant si folositor, cel putin pentru mine. :)
    thanks for sharing. :)
    pupici!

    http://cherryqueendee.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. I likeee it!!! Stii ca sunt innebunita dupa felul in care iti ies pozele si iti multumesc pentru ca ai impartasit secretul!:* o postare f utila si explicata pe intelesul noobilor ca mine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca am incercat sa nu fiu prea "tehnica", deci ma bucur sa aflu ca e ok. :D Pup :*

      Delete
  3. Eu folosesc destul de mult hartia alba pentru poze, dar e misto ideea ta cu hartia colorata.
    Foarte faine ponturile, stii cat de mult iti admir pozele si cand o sa cresc mare, vreau sa fac poze invatand de la tine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, gand la gand cu bucurie:))

      Delete
    2. Adina, anytime you want, cand ai chef si rabdare, punem de-o sedinta pe Skype. :)) Pup :*

      Delete
  4. Un articol foarte util și pentru mine! Mulțumesc!

    ReplyDelete
  5. Imi plac foarte mult pozele tale si ti-am citit postarea cu mare interes. Am constatat ca sunt cam paralela cu notiunile legate de foto dar m-ai facut sa-mi doresc trepied :D. Am unul pe care nu il mai folosesc dar e prea mic. Ai facut vreun curs de fotorafie sau ai invatat singura toate notiunile?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am facut niciun curs, am invatat eu aproape toate notiunile plus cateva workshop-uri. :D

      Delete
  6. Multumim pentru ponturi!
    Ma bucur mult ca le-ai postat. De multe luni incerc sa-mi imbunatatesc calitatea pozelor de pe blog. Acum mi-am luat si DSLR si se vede clar diferenta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu drag! Nu stiu daca ai apucat sa-l citesti, dar chiar iti recomand si articolul 5+1 sfaturi pentru a-ti imbunatati fotografia. Acolo ma axez mai mult pe fotografiile in sine, nu pe echipament.
      PS: Sa-l folosesti cu placere (si nu pe Auto ;) ).

      Pup :*

      Delete
  7. Ce informatii utile! Am atatea de invatat de la tine! Multumesc! :*

    ReplyDelete
  8. Foarte utile starurile! O pasta din aceea ar trebui sa iau si eu, ca tare imi mai alearga produsele de colo pana colo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vai, dar sa vezi ce bine o sa fie dupa ce o iei si nu mai trebuie sa bibilesti produsele. :D Pup :*

      Delete
  9. Bine punctate diferentele intre 35 si 50 mm la obiective. Am obiectiv de 50 mm si intr-adevar tb sa il tin la distanta destul de mare, insa imi trec pe lista o telecomanda.
    Imi place mult ideea de fundal colorat si oglinda. Super post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Elena. Incerc sa recomand si sa explic de fiecare data cand am ocazia de ce 50 mm nu e o optiune buna in cazul nostru, a bloggerilor de beauty. Pup :*

      Delete
  10. Foarte misto postare! Te invidiez maxim pentru calitatea fotografiilor tale si mi-ar placea sa ma pricep si eu asa de bine :)

    ReplyDelete
  11. Am citit si cand ai postat articolul - pentru ca sunt abonata la blogul tau prin mail - si am revenit cu o intrebare: echipamentul am inteles..oarecum! :D ma depaseste faza cu obiectivele...am inteles si ideea cu hartie colorata, cu trepiedul...
    Dar altceva vreau sa te intreb: ce setari faci atunci cand faci poze la produse, cand faci swatch-uri...pentru ca sunt asa multe...si efectiv imi este foarte greu sa o aleg pe cea mai potrivita...in functie de ceea ce am nevoie sa fie focalizat, bineinteles. Imi plac de exemplu pozele cand backgroundul este blurat...si multe altele imi plac la pozele tale!
    Ai putea sa ma ajuti cu aceasta nelamurire?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi pare rau dar aici chiar nu am cum sa te ajut, asta e toata chestia: in fotografie nu exista retete ideale. Trebuie sa inveti notiunile de baza astfel incat sa le intelegi ca sa le adaptezi in functie de fiecare situatie, pentru ca niciuna nu este la fel. Degeaba iti spun setarile mele pentru ca tu nu faci pozele in acelasi loc pe care le fac eu si cu siguranta conditiile sunt diferite, nici eu nu folosesc mereu aceleasi setari ci le schimb in functie de lumina, de ce fotografiez s.a.m.d

      Delete
    2. Da, ma gandeam ca asa va fi. Nu-mi ramane decat sa ma joc mai mult cu setarile aparatului..si poate sa caut niste tutoriale mai explicite..sunt niste chestii...care ma depasesc! :))
      Merci frumos oricum! :)

      Delete

Feel free to tell me your thoughts on the subject here. Did you like it? Did you hate it? I love feedback! :*

Instagram