5 (+1) sfaturi pentru a-ti imbunatati instant pozele

RO: Pentru ca primesc des complimente pentru pozele de pe blog m-am gandit ca vi s-ar parea interesant daca as scrie cateva sfaturi pe care le poate urma oricine, sfaturi care vor contribui la imbunatatirea rapida a calitatii pozelor pe care le faceti. Am vrut sa fie ceva general, deci nu va trebuie neaparat un DSLR si oricine poate urma aceste sfaturi. Exista totusi si o exceptie, ultimul sfat, acel +1, se adreseaza doar celor cu DSLR/mirrorless dar am vrut totusi sa-l includ pentru ca, din punctul meu de vedere, face o diferenta atat de mare incat trebuia sa vi-l spun.

1. Folositi lumina naturala, fara blit


Este un lucru atat de banal dar credeti-ma ca atunci cand nu ai un aparat foarte performant, daca ai mai multa lumina, pozele vor iesi mai bine. Fie ca le faci in fata un geam, sau pe un balcon, asa cum faceam eu pe vremea cand aveam Sony-ul compact, important este sa ai cat mai multa lumina naturala. Un alt truc de care va puteti folosi ar fi cartoanele sau hartiile albe dispuse in jurul produsul fotografiat pentru ca ele vor reflecta si mai multa lumina in directia aleasa de voi. 

Cat despre blit, acesta schimba total aspectul unei poze, poate distorsiona culorile, lumina lui este dura si creeaza umbre inestetice asa ca pozele facute la lumina naturala vor arata mereu mai bine decat cele facute folosind un blit normal (deci nu unul profesional).


poze facute in aceleasi conditii, prima fara blit, a doua cu blit

2. Modul manual


Chiar daca aparatele vin cu multe moduri de fotografiere, de obicei cel mai bun rezultat il veti obtine folosind modul manual. Modurile de fotografie prestabilite au niste algoritmi dupa care se ghideaza si evident ca acei algoritmi nu pot compensa pentru fiecare situatie. Iata cateva situatii in care modul Auto va face mai mult rau:
  • cand pozati un subiect iluminat din spate, din cauza luminii intense care intra in aparat, acesta va compensa si astfel subiectul iese intunecat
  • cand pozati la lumina artificiala pozele ies cu o tenta galbuie, sau cand pozati afara si e innorat, pozele au o tenta albastra pentru ca aparatul alege pentru voi balansul de alb
  • daca aveti un subiect care se misca dar lumina este slaba, aparatul compenseaza prin alegerea unui timp de expunere mai lung iar subiectul va iesi neclar
  • aparatul alege pe ce sa focalizeze si astfel puteti constata ca ce voiati voi de fapt sa surprindeti in poza nu este in focus
De aceea, cel mai bine ar fi sa va familiarizati cat de cat cu setarile manuale si cu parametrii cu care puteti lucra astfel incat sa va puteti adapta setarile in functie de conditiile in care fotografiati pentru a obtine pozele dorite. In cazul aparatelor compacte, nici nu sunt setari foarte complicate. Trebuie totusi sa cititi putin despre compensarea expunerii si cum functioneaza un exponometru ca sa intelegeti cum sa faceti aceasta setare. Dar daca puteti controla si parametrii ca diafragma (aperture) sau timpul de expunere (exposure) ar trebui sa intelegi cum funtioneaza si care este efectul pe care-l creeaza. In orice caz, parerea mea este ca fotografiile reprezinta o parte importanta a unui blog de frumusete si ar trebui sa va familiarizati cat de cat cu notiunile de baza ale fotografiei pentru ca asa puteti sa imbunatatiti calitatea pozelor.


3. Editarea foto este prietenul si nu inamicul vostru


Ma deranjeaza mult atunci cand vad ca o bloggerita de beauty se mandreste cu faptul ca nu-si editeaza pozele si ca nici nu stie sa faca asta. Editarea foto nu este dusmanul si Photoshop nu este echivalent cu editare exagerata si distorsionarea realitatii. Da, poti face asta insa daca folosesti Photoshop asta nu inseamna ca ce arati este o minciuna. Inseamna ca-l folosestic pentru a scoate cat mai bine in evidenta ceea ce ai pozat si ca poza reflecta cat mai mult realitatea.

Editarea foto mi se pare cu atat mai importanta daca nu ai un aparat performant, pot fi multe ocazii in care iti salveaza pozele si practic poate compensa cat de cat pentru calitatea mai slaba. Daca totusi nu ai obtinut expunerea dorita, o poti modifica, daca ai facut 100 de poze si totusi culoarea acelui ruj nu ti-a iesit ca in realitate, poti rezolva asta. In cazul machiajelor, de multe ori se pierde din intensitatea culorilor in fotografie, dar prin editare o poti recupera. Ati inteles ideea. Eu petreceam mult timp editand pozele inainte a avea DSLR-ul.

Nu trebuie sa fie Photoshop programul ales, va pot sugera GIMP care este ceva echivalent insa este un program gratuit. Insa daca investiti putin timp pentru a invata un program de editare mai complex veti observa o imbunatatire a pozelor si veti vedea ce diferenta poate face in poza finala o modificare aparent mica dar pe care poate nu o aveti in programe de editare mai simpliste.

poza originala

poza finala

4. Trepiedul


Trepiedul mi se pare cel mai util accesoriu in care sa investesti intai si-ntai. Va povesteam mai sus de pozele facute in lumina naturala, dar ce faci cand nu reusesti sa prinzi cea mai buna lumina? Raspunsul nu este blitul, ci un trepied. Aparatul va fi bine fixat si astfel vei putea face poze clare cu timpi de expunere lungi, compensand pentru lipsa luminii naturale.

Sa va spun cat de util este atunci cand ai un deadline pentru un articol dar nu ai si lumina buna? A fost salvarea pozelor mele.

poza facuta pe inserat, fara lumina artificiala, timp de expunere  4-5 secunde

poza facuta la lumina unui bec slab cu expunere de 10 secunde

5. Less is more


Stiu ca este frumos si interesant sa ai un fundal dragut in poze dar cred ca de cele mai multe ori, pozele finale arata mai bine cu unul cat mai simplu, In acest fel vei pune mai bine in evidenta produsele fotografiate si nu vor exista elemente care sa-ti distraga atentia.

Mie imi place foarte mult sa fac pozele de produse pe o oglida, dupa cum ati putut observa probabil. i se pare ca efectul este dramatic si nu prea ai nevoie de altceva. Sau imi place mai nou sa ma joc cu fundaluri colorate si sa ma folosesc de culori complementare. Sau puteti alege ceva cu un model simplu, o mostra de tapet, hartie, puteti pune cateva detalii in fundal dar asigurati-va ca acestea sunt destul de in spate ca sa nu iasa in focus ci doar asa ca o forma difuza, cat sa-ti dai seama cam ce e dar sa nu atraga ochiul catre ele. O alta chestie care mi-a placut mult, a fost sa adaug luminite in fundal, mi-au placut foarte mult pozele pe care le-am facut atunci si adaugau un element interesant.




* Pozati si editati in RAW


Va ziceam ca ultimul truc se adreseaza celor cu DSLR-uri sau aparate mirrorless, iar sfatul meu este ca daca aveti optiunea de a poza in format RAW, folositi-va de acest avantaj si uitati de JPEG-uri. Acest format stocheaza mai multe informatii decat cel jpeg si permite modificari mai drastice dar fara sa se piarda din calitate odata cu aceste modificari. Un jpeg contine informatia deja comprimata si prin acea comprimare se pierd multe detalii pe care nu le mai puteti recupera prin editare.

De cand pozez si editez RAW nu mai am niciun stres legat de white balance si culori, sau daca o poza iese ceva mai intunecata. Inainte incercam tot felul de setari pana sa obtin culorile exacte, se intampla sa fac zeci de poze pentru a obtine exact ce vreau sau uneori pur si simplu nu reuseam dar acum pot face asta cu un singur click si de cele mai multe ori, atunci cand fac poze white balance este pe auto. Pot sa fac inclusiv modificari mai exacte, doar pentru anumite culori. Poti modifica foarte usor expunerea, contrastul, poti compensa pentru micile distorsionari care apar datorita obiectivului folosit si toate astea le poti face foarte repede si tot cu un click le poti aplica pe un set intreg de poze, deci nu trebuie sa stai la fiecare poza in parte sa faci aceleasi modificari.

Sfatul meu este sa incercati si sa vedeti ce diferenta este. Exista totusi si un minus, fisierele RAW ocupa mult mai mult spatiu de stocare decat cele JPEG (in cazul meu, sunt cam de 3 ori mai mari) si va trebuie un program special pentru ele, ca Adobe Camera Raw de exemplu, dar cu siguranta cand ati cumparat aparatul ati primit un CD cu un astfel de program al producatorului aparatului.


***

Sper ca vi s-a parut util articolul iar daca vreti am sa fac si un articol in care sa va arat exact cum fac si cum editez pozele mele.

Julie

Skincare addict ♥ Lipstick lover ♥ Nail polish hoarder
Email me: sihayasworld(at)gmail(dot)com

17 comments:

  1. pentru mine esti regina pozelor!
    clar, depinde mult si de aparat. eu am unul, vai de capul lui, dar care scoate cel mai ok pozele macro- super macro chiar :)) in schimb, daca nu am lumina naturala buna, n-am ce face cu el. la celalalt, profesional, nu am obiectiv de macro ( ce-mi trebuie mie, pentru unghii) si il folosesc doar outfituri, pana voi avea bani de obiectiv. si un al aparat, scoate pozele ok, pentru orice, dar eu nu am nevoie de ok, am nevoie de wow pentru blog! :))
    si eu ma joc in programare de editare cu luminozitatea, ma ajuta mult cand natura nu o face. multumim de sfaturi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca eu de exemplu nu am obitectiv macro, eu folosesc 35 mm normal dar iti poti face treaba cu cel kit pentru unghii mai ales ca il poti duce pana la 55 mm, deci ai putea folosi linistita celalalt aparat. Nu stiu daca ai incercat, dar give it go, eventual fa poze RAW. :> Hai poate doar pentru a poza oja in sticlia da, cred ca e util macro. Pup :*

      Delete
    2. eu mi fotografiez unghiile altfel.. eu mi pun obiectivul lipit de unghie pentru unele modele :)) vreau sa se vada si cele mai mici detalii ale modelelor si pentru asta zic eu, ca mi trebuie macro, m-am chinuit cu celelalte, dar nu ies la fel de clare detaliile :( si obiectivul aparatului mai profi este super mare ( nu ma pricep la modele, mm si altele.. ), e luat de tata si ca idee, ca sa fotografiez o oja, trebuie sa o pun pe covor si eu sa stau in picioare sa o pozez pentru ca are un zoom incredibil, fara sa i dau eu, are el deja :)) mi-e imposibil sa mi pozez singura mana.

      Delete
    3. Aaaa, am inteles, tu ai, cel mai probabil, un tele-obiectiv. :( M-am gandit ca ai obiectivul kit, 18-55 mm, iar pe ala ai fi putut sa-l folosesti.

      Delete
  2. Foarte utila postarea ta, dar cred ca mai utila at fi una in care sa arati exact cum faci asta (poate chiar pas cu pas) pentru cele ca mine, afoane complect in domeniu :). Merci

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am sa fac si asta insa atunci inseamna ca va fi axat pe fotografie cu un DSLR/mirrorless si editare pe RAW, sau trebuie sa gasesc cumva o cale de mijloc astfel incat sa fie util si pentru ceilalti. Pup :*

      Delete
  3. Chiar mi-am notat cele 5 puncte atinse in acest articol! Eu personal am un aparat digital de la Sony si imi place cum lucrez cu el...desi chiar cred ca nu se compara cu un aparat mai performant! Cat despre lumina naturala...e mai greu acum pentru ca plec dimineata si vin seara...chiar nu prind lumina naturala in cursul saptamanii! :(
    Iar editarea..in general editez lumina...mai pus lumina, mai pun "intuneric", astfel incat sa iasa cat mai bine!
    Multumim! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. A, si eu tot Sony am avut inainte si facea o treaba buna. Stiu ca toamna,iarna e tare complicat cu lumina, dar poti incerca sa-ti planifici din weekend articolele si sa faci atunci pozele. Daca ai balcon, chiar iti recomand sa incerci sa le faci acolo, asta era salvarea mea in perioada cu lumina slaba, chiar daca mai dardaiam cate putin sin cand in cand. :D Pup :*

      Delete
    2. Clar am incercat...si e o idee buna! In general incerc sa imi fac pozele din timp...din weekend! Merci! :)

      Delete
  4. Deocamdata sunt la stadiul de fotografie "curata", fara editare dar urmatorul pas spre editare il voi face curand.
    Foarte utila ceasta postare cu inainte/dupa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E foarte bine ca te gandesti si la editare, sigur te va ajuta sa obtii poze tot mai bune. Pup :*

      Delete
  5. Eu sunt una dintre fetele care te-a intrebat si ti-a cerut sfaturi foto adesea - ba chiar m-ai si ajutat si incurajat foarte mult. Nu reusesc inca sa dibuiesc eu aparatul pe Manual, poate trepiedul e cheia.
    Fain articolul si sunt convinsa ca va fi de un real folos celor interesate!

    ReplyDelete
  6. Super recomandari. Multumesc mult! :*

    ReplyDelete
  7. Wow, sincer eu nu știam aceste lucruri, cu siguranță îmi voi lua un trepied , super efectul cu oglinda și despre Photoshop - eu nu știu sa îl folosesc foarte mult :(,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu-i nimic daca nu stiai, asta e de fapt si scopul acestui articol. Cat despre Photoshop, cu putina rabdare si multa practica inveti, stiu ca e greu la inceput, am fost si eu acolo. D

      Delete
  8. Interesante sfaturi , chiar o sa ma pun sa invat si eu sa folosesc acel program de care ai zis ca e gratuit , trebuie sa mi reuseasca ceva.

    ReplyDelete

Feel free to tell me your thoughts on the subject here. Did you like it? Did you hate it? I love feedback! :*

Instagram