SSA - Sensitive Skin Anonymous.



RO: Bună, mă numesc Sihaya, am tenul sensibil şi ultima iritaţie a fost acum o săptămână. Iar în mintea mea răsună: "Bună, Sihaya!".

V-am băgat puÅ£in în ceaţă cu începutul, nu-i aÅŸa? Astăzi vă vorbesc puÅ£in despre tenul sensibil, tenul meu sensibil. M-am gândit eu, că în loc să va spun chestii generale poate ar fi mai interesant să vă povestesc din propria experienţă, nu mă voi referi la produse, nu vă voi înÅŸira rutina mea de îngrijire dar vă voi spune ce fac în general pentru a evita pe cât posibil iritaÅ£iile.


Tenul sensibil este foarte "popular" în zilele noastre, oricine poate dezvolta la un moment dat o sensibilitate crescută sau poate fi doar ceva temporar. Eu nu ştiu dacă l-am avut tot timpul aşa, poate că după ce l-am agasat atâţia ani cu fel şi fel de "remedii" şi creme am cules roadele, cert este că am ajuns la concluzia că trebuie să am mare grijă ce folosesc şi cu ce frecvenţă.

Simpotomele unui ten sensibil: roşeaţă, uscăciune, descuamare, imflamare.
Cauzele, you name it: vremea (soarele, trecerea de la cald la foarte rece şi invers), hormonii, ingredientele produselor cosmetice, măştile şi tratamentele "minune" (să ştiţi că dacă vă puneţi scorţişoară, ghimbir, mentă, căpşune, roşii s.a. n-o să vă treziţi peste noapte cu un ten de zână şi dacă ustură să ştiţi că ăsta nu e un semn bun :P), "home-made" s.a.m.d.

De când am schimbat radical modul în care privesc cosmeticele şi principiile după care îmi îngrijesc tenul am învăţat şi să fiu foarte atentă la reacţiile tenului iar în funcţie de asta mă ghidez după anumite lucruri pentru a evita pe cât posibil iritarea tenului şi m-am gândit să vi le expun:
  • nu mai introduc în rutina de îngrijire a tenului decât câte un produs ÅŸi aÅŸtept să văd cum reacÅ£ionează tenul
  • în caz că m-am iritat, încerc pe cât posibil să identific produsul sau ingredientul vinovat ÅŸi apoi încerc să găsesc o soluÅ£ie pentru a evita viitoare iritaÅ£ii, ori scot produsul definitiv din rutină ori încerc să găsesc un echilibru astfel încât să pot beneficia de efectele prodului fără a mă irită
  • în momentul de faţă, nu aplic pe ten niciun produs care să conÅ£ină vreun iritant, nici măcar parfum
  • am rutine de îngrijire stabile ÅŸi rămân fidelă acelor produse cu lunile, la mine nu mai există luna ÅŸi noile produse încercate, în trecut schimbam crema de faţă în fiecare lună, acum nu aÅŸ mai face asta decât dacă tenul meu o cere
  • pe aceeaÅŸi de idee de mai sus, rar încerc produse noi ÅŸi ÅŸtiÅ£i voi cum stă treaba la mine, numai după ce-i văd lista de ingrediente sau dacă vine cu recomandare de la Adiana, Georgia, Corina
  • pentru a aplică orice produs pe ten folosesc miÅŸcări uÅŸoare, că ÅŸi cum mi-aÅŸ mângâia tenul, nu-l frec niciodată ÅŸi nu folosesc miÅŸcări circulare
  • nu mă ÅŸterg cu prosopul pe faţă, folosesc ÅŸerveÅ£ele (neparfumate) cu care tapotez faÅ£a
  • protecÅ£ia solară e sfântă ÅŸi e mereu mare, de cel puÅ£in SPF 30

Iar dacă se întâmpla să mă irit, produsele la care apelez, cele care mă ajuta mereu sunt Redness Relief Treatment de la Paula's Choice şi uleiul de jojoba. Ar mai fi şi varianta compreselor cu ceai concentrat verde sau de muşeţel la care puteţi apela cu încredere, doar că eu din comoditate mă duc direct la RRT.

În ultima vreme am tot experimentat cu frecvenţa exfolianţilor, am vrut neapărat să folosesc exfoliantul cu 2% BHA lichid în fiecare dimineaţă şi apoi îl mai aveam şi pe cel cu 10% AHA cu care a trebuit să jonglez, adăugăm Differin-ul şi iaca petrecerea ten iritat. Bine, nu am îndrăznit să fac trecerea la BHA lichid zilnic decât după ce am făcut trecerea de la Retin-A la Differin, altfel cred că aş fi avut mult mai mult de furcă. Din fericire am scos-o la capăt iar acum folosesc cu succes 2% BHA lichid în fiecare dimineaţă dar a trebuit să mai răresc 10% AHA, maxim de 2 ori pe săptămână.

***

Şi am terminat cu partea de îngrijire, acum să trec la următorul stadiu: fondul de ten. În momentul în care am descoperit, în anii de liceu, fondul de ten a fost aşa o descoperire, mi se părea că arătam aşa de bine după ce îl foloseam şi eram entuziasmată pentru că îmi acoperea rozaceea iar tenul căpăta o culoare uniformă.

Normal că de-a lungul timpului mi-am creat câteva criterii şi pentru alegerea fondului de ten iar dacă sunt pretenţioasă la produsele de îngrijire să ştiţi că nu se opreşte acolo, am pretenţii şi de la fondul de ten pe care-l aleg iar criteriile după care mă ghidez ar fi:
  1. În primul rând studiez lista lui de ingrediente şi din păcate pentru mine, multe nu trec mai departe de acest punct. Dacă nu au iritanţi şi parfum e foarte bine, dacă pe lângă siliconi, pigmenţi şi emolienţi mai conţin şi ingrediente benefice pielii (le ştiţi pe cele 4: antioxidanţi, anti-iritanţi, cell-comunicating şi skin-identical) are o mare, mare bilă albă. :D
  2. Dacă fondul de ten trece de primul punct deja încep să mă documentez, să caut review-uri, impresii şi încerc pe cât posibil să găsesc persoane cu un ten apropiat de al meu, încerc să-mi dau seama dacă textura şi finish-ul mi s-ar potrivi.
  3. ÃŽn caz că trece cu brio ÅŸi de punctul al doilea, urmează adevărata provocare: există vreo nuanţă potrivită pentrul tenul meu? Dacă aÅ£i avut plăcerea (observaÅ£i modestia :P) să mă vedeÅ£i în realitate (mă gândesc că se observă mai bine decât în poze) poate aÅ£i remarcat faptul că sunt foarte, foarte albă. Nu mă deranjează cât de puÅ£in acest aspect, I embrace it, nu mă obosesc să-ncerc s-o închid cu autobronzante dar "frumuseÅ£ea" de a te afla la extrema nuanÅ£elor de fond de ten este aceea că foarte greu găseÅŸti culori foarte deschise. Dacă se întâmpla să găsesc ÅŸi o nuanţă potrivită vă spun sincer că în acel moment sunt în al nouălea cer, pentru că având restricÅ£iile de mai sus, foarte puÅ£ine fonduri de ten reuÅŸesc să treacă ÅŸi nu vă zic de câte ori am rămas dezamăgită pentru că nu puteam cumpăra un fond de ten care mă tenta foarte mult din cauză că nu aveau o nuanţă potrivită pentru mine.  Apropo de testarea nuanÅ£ei, vă recomand să verificaÅ£i nuanÅ£a la lumina naturală, nu la cea din magazin, altfel riscaÅ£i să constataÅ£i că nuanÅ£a nu vi se potriveÅŸte.
  4. Ultimul pas pentru mine este să iau puţin fond de ten într-o cutiuţă şi să-l încerc acasă, la lumina zilei, într-o oglindă ce măreşte, pe pielea curată şi hidratată, văd cum se comportă de-a lungul zilei şi dacă îmi mai place după acest test atunci cu siguranţă mă voi duce şi-l voi cumpăra.

Nu am trecut mai sus preţul sau gradul de acoperire pentru că nu cântăresc atât de mult ca cele 3 menţionate. Sigur că poate nu aş plăti cine ştie ce sumă pentru un fond de ten, până acum am folosit numai fonduri de ten din categoria "drugstore", dar dacă aş simţi că este "the one for me", aş fi dispusă să plătesc şi mai mult decât am dat până acum. În ceea ce priveşte gradul de acoperire al unui fond de ten, nu mă prea preocupă, adică nu mă deranjează dacă are o acoperire mică pentru că, din fericire nu am nevoie de cine ştie ce acoperire iar acolo unde nu face faţa fondul de ten, există corectorul. Iar dacă are grad mare de acoperire, iar nu-i nimic, pentru că un lucru frumos la fondurile de ten cu acoperire mare este că poţi porni de la o acoperire mai mică şi te poţi folosi de acoperirea mare în zonele problematice.

Cei de la La Roche Posay au lansat recent 2 fonduri de ten Toleriane Teint iar cel spumă trece cu brio de primele 2 puncte: nu conţine iritanţi, nici parfum şi fiind un fond de ten matifiant este un aliat de nădejde pentru tenul mixt, mai ales pe vremurile călduroase. Nu mai rămâne de văzut decât cum este nuanţa cea mai deschisă pentru tenul meu, totuşi am remarcat şi îmi place faptul că nu are subton roz, lucru des întâlnit la nuanţele deschise de fond de ten.

Cel mai mult mă intrigă textură lui de spumă şi sunt foarte curioasă cum s-ar comportă pe tenul meu. Nu am mai încercat până acum un fond de ten spumă şi m-am gândit că această ar fi ocazia perfectă, aşa că m-am înscris cu acest articol în concursul Ioanei. Totdata, sper să vă fie de ajutor articolul. Ţineţi-mi pumnii iar dacă voi fi aleasă urmează şi pentru voi o surpriză. :D

Julie

Skincare addict ♥ Lipstick lover ♥ Nail polish hoarder
Email me: sihayasworld(at)gmail(dot)com

6 comments:

  1. eu sper sa castigi si sa ne spui cum e fondul de ten, ca ma intereseaza serios :) foarte fain articolulm btw. bisous

    ReplyDelete
  2. Si mie mi-a placut mult articolul si iti multumesc, stii tu pentru ce! :)
    Bafta multa la concurs! pupici

    ReplyDelete
  3. Fondul asta de ten nou mi-a sunat si mie foarte bine asa ca m-am inscris si eu la concurs :D

    ReplyDelete
  4. @Milena mersi, si eu sper sa castig :D, ma bucur ca ti-a placut articolul. Bisous :*

    ReplyDelete
  5. @Gabriela Streche atunci sper sa aud vesti bune :) Pup :*

    ReplyDelete

Feel free to tell me your thoughts on the subject here. Did you like it? Did you hate it? I love feedback! :*

Instagram