RO: Dacă mă urmăriţi pe Facebook poate ştiţi că săptămână trecută am postat o poză şi v-am întrebat dacă v-ar interesa să vă spun câteva impresii despre peeling-ul chimic. Am fost foarte încântată să văd că sunt destule persoane interesate aşa că azi revin cu articolul promis.
Deşi aveam produsul de cel puţin o lună, am tot amânat folosirea lui din motive...copilăreşti: recunosc că îmi era puţin frică şi mereu găseam scuze, ba că nu am apucat să mă documentez, ba că nu am o pensulă bună pt peeling, aţi înţeles voi ideea.
Eu sunt tare nemulţumită cu punctele mele negre, dacă voi reuşi să scap de ele voi fi fericită, aşa că atunci când mi s-a oferit ocazia să încerc un peeling cu BHA, am fost foarte încântată.
Dar ce e peeling-ul, cu ce se mănâncă? Pei, poate aţi auzit de exfolianţii chimici, de alpha hydroxy acid (AHA - acid glicolic, acid lactic s.a.) şi beta hydrozy acid (BHA - acidul salicilic). Peeling-ul conţine concentraţii mult mai mari în comparaţie cu exfolianţii zilnici şi nu se lasă să acţioneze pe piele decât câteva minute, după care se îndepărtează. Fiind într-o concentraţie mai mare şi rezultatele se văd ceva mai repede, din câte am înţeles de la Corina, cam după 10 peeling-uri.
Dacă sunteţi tentate să încercaţi un peeling, întâi gândiţi-va ce anume vă deranjează la tenul vostru şi ce aţi vrea să remediaţi. Dacă vă deranjează punctele negre, excesul de sebum, aveţi acnee, rozacee puteţi încerca un peeling cu BHA. Dacă aveţi tenul uscat, pete pigmentare, riduri, cicatrici, puteţi încerca AHA, Corina mi-a recomandat pentru porii dilataţi tot un peeling cu AHA.
Eu am momentan BHA 20% de la Skin Laboratory şi l-am folosit de 2 ori până acum, doar în zona nasului şi pe lângă, zonele problematice, că deh, nu e mult aşa că aş vrea să-l folosesc de cât mai multe ori.
Ca ustensile am luat: un recipient de sticlă (suport de lumânare în cazul meu dar puteţi folosi şi o farfurioară), cronometru, vaselină (pentru a proteja zonele unde nu vrei să ajungă exfoliantul: zona ochilor, în nas, buze), pensula Real Techniques pentru fond de ten din setul Core Collection (pentru că altă mai bună nu am :( ) şi BHA-ul, bineînţeles. :)
Fiindcă eu am o concentraţie mai mare de BHA, 20% (de 10 ori mai mare decât folosesc în mod curent), am început prin a-l ţine 1 minut, m-am uitat eu la filmuletul de pe Bravura London şi aşa recomandau, aşa că am urmat instrucţiunile. A doua săptămână am crescut la 1 minut jumate iar săptămână viitoare văd dacă o să cresc la 2 sau rămân tot la 1 minut jumătate, în funcţie de cum rezist. Voi mai creşte durata, cât voi mai avea produs, până unde, încă nu ştiu, mă gândesc că oricum nu o să ajung la durata maximă, 10 minute. :)
Toată treaba decurge destul de repede, pregătirea este mai anevoioasă: să iei toate chestiile necesare, să aplici vaselina pentru a proteja zona ochilor, buzelor şi nările (nu cred că e plăcut să-ţi ajungă peeling prin nas), să torni cantitatea de exfoliant, (să pregăteşti neutralizatorul pt AHA). Apoi, e o cursa contra-cronometru: porneşti cronometrul şi atunci începi să aplici cât mai repede peeling-ul, cu cât îl aplici mai repede, cu atât va acţiona mai mult. În momentul în care te apropii de timpul alocat, te pregăteşti să îndepărtezi exfolioantul. În cazul BHA-ului e simplu, nu trebuie decât să clăteşti din abundenţă cu apă călâie (nu caldă, nu rece) dar AHA-ul are nevoie de un neutralizator pe care îl aplici pe ten, aştepţi puţin ca soluţia (bazică) să neutralizeze acidul şi abia apoi poţi clăti.
Prima oară, m-am cam lungit cu aplicarea, aşa că abia atunci când ajunsesem la 1 minut începusem să simt nişte pişcături uşoare. A două oară în schimb, m-am mişcat repede, aşa că de pe la 1 minut, număram secundele. :)) Nu era usturime, aşa nişte pişcături constante care parcă încep să te enerveze, era puţin deranjant dar am rezistat. După fiecare peeling, nu m-am iritat deloc, nici vorbă de roşeaţă şi nici descuamări, deci totul a decurs foarte ok.
În seara în care fac peeling-ul, după ce termin aplic Paula's Choice Redness Relief Treatment în loc de loţiune tonică, apoi serul RESIST şi apoi RESIST Clear Skin Hydrator, iar ziua folosesc SPF 50.
Ca efecte, clar nu mă pot pronunţa, nici nu voi avea destul pentru 10 aplicări şi nici nu îmi voi cumpăra peeling cu BHA, dar, parcă după ce folosesc, roşeaţa din zona nasului este aproape inexistentă şi rămâne aşa câteva zile. Dacă reuşesc să mă hotărăsc mai curând, vreau să-mi iau peeling-ul cu 30% acid glicolic, că să-mi tratez porii dilataţi, de puncte negre se mai ocupă şi Paula's Choice 2% BHA Liquid.
Ar mai fi de zis că până acum am întrerupt folosirea oricărui exfoliant dar şi a Retin-a-ului cu 48 de ore înainte de peeling şi nu le folosesc nici 24 de ore după (48 de ore pentru Retin-A). A fost bine aşa, având în vedere că nu am avut vreo problemă, aşa cum v-am scris mai sus.
Serile mele arată cam aşa în ceea ce priveşte tratamentele aplicate:
luni - nimic / marti - 20% BHA / miercuri - 2% BHA / joi - Retin-A/ vineri - 2% BHA / sambata - Retin-A / duminica - 10% AHA
O ultimă chestie, puteţi aplica peeling-ul şi cu mâinile prin mişcări de tapotare, dacă nu aveţi pensulă, iar ca pensulă, cei de la Bravura London au o pensulă specială, în formă de evantai, subţire şi sintetică. În principiu trebuie să fie ceva mai lat că să acoperiţi o zonă mai mare dintr-o aplicare (v-am zis că e o cursa contra-cronometru) şi ceva care să nu absoarbă produs, pentru că nu vreţi să irosiţi preţiosul peeling. :)
Evident că astfel de tratamente se pot face şi în saloane, este alegerea voastră cum alegeţi să-l faceţi, în caz că vă tentează, eu prefer aşa pentru că am mai multă libertate în alegerea concentraţiei dar şi ştiu exact ce produse folosesc.
Aţi încercat sau aţi fi interesate să încercaţi peeling-ul chimic?
Pe final, găsiţi mai multe informaţii utile aici:
- http://pasagera.ro/sfaturi-si-instructiuni-de-aplicare-peelinguri-chimice.html
- http://pasagera.ro/peeling-chimic-cu-aha-sau-bha.html
- http://www.bravuralondon.com/
- http://www.youtube.com/user/BravuraBeauty?feature=watch
Eu am incercat un astfel de peeling, aproximativ acum 2 ani pentru cicatricile post-acnee. Am avut o acnee destul de urata si dupa multe tratamente si medicamente bagate in ficatei, mi-am revenit. Peeling-ul mi-l facea doamna doctor care ma trata si avea loc la dansa in cabinet. Il faceam o data pe saptamana si intr-adedevar dupa vreo 2 luni jumate-3 se vedeau rezultatele :).
ReplyDeleteeu as vrea mult sa incerc un peeling mai puternic pentru puncte negre si pori dilatati, chiar si pentru roseata. s-au diminuat cu timpul, dar mai ales punctele negre sunt deranjante. problema mea e ca nu pot folosi BHA mai mult de 1% se pare. de la 2% am avut ceva probleme in cele din urma...eu sunt oricum si alergica la aspirina, deci peelinguri de 10% BHA nu voi putea aplica niciodata. totusi as incerca ceva cu AHA, am rezultate bune cu produsele PC deja cu AHA si m-ar tenta. multumim pentru relatarea experientei, mie una mi-a fost foarte utila! nu uita sa ne tii la curent :D te pup!
ReplyDeleteSupa cele cateva aplicari observi vreo diferenta? (cat de mica..) ?
ReplyDeleteEu folosesc de vreo 2 luni BHA-ul lichid 2% PC dar in privinta punctelor negre nu face nimic. Il aplic o data la 3 seri, altfel imi cam usuca tenul... insa si cu el si fara el, nicio schimbare...
Acest peeling pe care-l ai tu se gaseste si la noi sau poate fi comandat online?
Sper sa observi diferente tot folosindu-l cat mai curand! Tine-ne la curent,pls! ;) Vag am auzit de acest brand... parca in USA e cunoscut iar produsele au preturi cam piperate,nu?
ps: "supa" = "Dupa" :) (Scuze!)
ReplyDelete@Milena am citit ca esti alergica la aspirina, bine ca macar poti folosi 1% BHA. :( Deci e destul de simplu pentru tine sa te hotarasti ce peeling sa alegi. :) Mersi pt comentariu, am sa va tin la curent atunci. Pup :*
ReplyDelete@Delia daca zici ca il folosesti asa rar atunci eu cred ca e cam devreme sa vezi efecte in ceea ce priveste punctele negre, continua sa-l folosesti si mai vezi peste cateva luni. Cel pe care-l am eu (http://www.skinlaboratory.com) dar si cele de la Bravura London se comanda on-line, parca am vazut ca si Meki8 au peeling-uri dar habar n-am nimic despre ele si tind sa cred ca sunt si mai scumpe decat celelalte variante, dar mai la indemana.
ReplyDeleteEu sunt foarte multumita de efctul peelingurilor. Am facut deja 8 sedinte de AHA30% (am plecat de la 3 minute si am ajuns la 10) si acum sunt la a 3a sedinta de BHA20%. Acum astept sa vad rezultatele asupra punctelor negre pentru ca AHA a avut efectul scontat asupra petelor post-acneice. Sunt fericita ca tenul reactioneaza chiar bine la ele. Sa vedem ce reuseste sa faca BHA20%. Abia astept sa ne spui la final cum a fost.
ReplyDeleteSi eu am folosit BHA 20% de cateva ori si mi-a fost foarte bun. Am uitat cat il lasam pe piele, parca 1-2 minute cel mult, ma pisca mai ales cand clateam cu apa (nu in timp ce actiona). Pe viitor cred ca as incerca si un peeling cu AHA, cel mai probabil iarna viitoare :)
ReplyDelete@Gabriela Streche wow, ma bucur sa citesc ca ai avut rezultate bune. Si eu sunt curioasa ce rezultate voi avea, macar daca as accelera efectele BHA-ului lichid. :)
ReplyDeleteImi surede si mie ideea de a incerca Bha..Aha nu prea vad la ce m-ar ajuta,dar BHA pare a fi mai bun pentru mine..poate ma incumet si eu.Merci!
ReplyDeletefoarte interesant articolul!
ReplyDeleteBuna, bha-ul l-ai achizitionat de pe siteul oficial sau de pe amazon,ebay?
ReplyDeleteAm incercat sa simulez un checkout si costa mult,undeva la 104$.