Retin-A, the ups and downs [RO]


RO: In urma cu o saptamana, cred, am avut un sondaj, atat pe pagina de Facebook cat si aici pe blog, daca v-ar interesa sa cititi cum ma impac eu cu Retin-A si au fost persoane interesate asa ca iata-ma scriind acest articol.

Ce este Retin-A? (in caz ca nu ati auzit de el pana acum) Este o crema ce contine tretinoin, forma a vitaminei A, avand proprietati cell-communicating si antioxidante, aceste aspecte fiind importante pentru o corecta rutina zilnica. Ce inseamna cell-communicating? Adica, acest ingredient le spune celulelor pielii sa functioneze corect si astfel atunci cand apar celule noi, acestea sa functioneze corect.


Principalele beneficii ale folosirii retinoizilor:
Datorită proprietăților de mai sus, ele îmbunătățesc aspectul ridurilor, ajută la ameliorarea eczemelor, petelor, decolorării pielii, acneei, celulitei, cicatriclor minore, keratosis pilaris, etc, îmbunătățesc aspectul porilor și a pielii în general.Sunt substațe care tratează și ameliorează multe afecțiuni cutanate (și nu numai afecțiuni cutanate).
Mai mult de atat nu am sa spun despre Retin-A dar Pasagera are un articol foarte detaliat despre retinoizi si tretinoizi si ce-i cu fiecare, cum ii integram in rutina zilnica etc. Foarte folositor articolul, de l-ar fi scris Corina cu vreu 3 ani mai devreme m-ar fi ajutat enorm.

Asa un mic rezumat ar fi:


 - nu folositi in aceeasi zi doua produse diferite ce contin retinol, nici macar daca unul e cu administrare orala iar celalalt cu administrare cutanata
 - este recomandat sa nu folositi in acelasi moment al zilei retinoizi si benzoyl peroxide (Brevoxyl este un produs ce contine benzoyl peroxide) pentru ca cel din urma il va anula pe cel dintai, se recomanda seara aplicarea retinoidului (pentru ca la lumina devine instabil) si  dimineata a produsului cu benzoyl peroxide
 - folositi SPF, in fiecare zi, fara exceptie, nori sau soare, altfel riscati sa va treziti cu pete plus ca anulati efectele benefice
 - incepeti prin aplicarea o data la 3-4 zile pentru a lasa tenul sa se obisnuiasca cu produsul si astfel sa evitati descuamari sau iritatii severe
 - dupa aplicarea Retin-A aplicati o crema hidratanta ce contine antioxidanti, anti-iritanti, ingrediente skin-identical si cell-communicating
 - persoane diferite vor reactiona diferit la Retin-A, este posibil ca efectiv tenul vostru sa nu suporte produsul si sa fiti nevoite sa va orientati catre alte produse cu retinol
 - aplicati seara pe tenul curat, tonifiat si dupa ce aplicati exfoliantul chimic (in caz ca folositi asa ceva)
 - aplicati cu zgarcenie intr-un strat foarte subtire, degeaba veti aplica mai mult, nu veti obtine mai repede efectele dorite, veti obtine doar o fata foarte uscata
 - il puteti aplica in zona ochilor dar nu imediat sub si nu pe pleoapa si pe arcada sub sprancene
Bun, acum ca v-am spus aceste "mici" detalii foarte importante am sa incerc sa sap prin strafundurile amintirilor si sa incerc sa va prezint cum m-am impacat eu cu acest produs de-a lungul timpului, pentru ca suntem cunostinte vechi.
Totul a pornit de la faptul ca periodic (cam la cativa ani) dezvolt pustule in zona barbiei si mai ales sub maxilar. Prima oara am reusit sa scap "ca prin minune" dar a doua oara, am luat la cercetat internetul si am descoperit foarte multe topic-uri despre Retin-A si cum au scapat fetele de acnee cu el. Dupa ce am citit nenumarate marturii am decis sa-l iau, in principiu ma asteptam cat de cat la ce va urma. 
Nu stiu exact cu ce interval de timp am inceput, in orice caz acum cand ma gandesc realizez ca o aplicam mult prea frecvent pentru inceput. Normal ca iritatiile nu au intarziat sa apara, la fel si descuamarea si cea mai mare prostie a mea a fost faptul ca nu aplicam o crema hidratanta dupa. Normal, nu gasisem informatii foarte bune dar cred totusi ca macar am folosit SPF ziua si nu m-am ales cu pete pe fata sau alte probleme.Pe langa iritatii au inceput sa iasa din adancuri toate cele, in prima instanta imi aparusera si mai multe pustule, in alte zone decat cele problematice.
Cred ca dupa aproximativ 1 luna, 2 s-a obisnuit si tenul cu Retin-A, descuamarea si iritatiile au disparut iar la ceva timp dupa am reusit sa scap si de problemele de sub maxilar (desi recunosc ca nu eram atat de consecventa pe cat ar fi trebuit) si am continuat sa-l folosesc in speranta ca ma va ajuta si cu porii mei dilatati si punctele negre, ca deh, asa citisem. Cred ca la final il folosisem tot o data la doua zile pentru ca asa simteam eu ca e ok pentru tenul meu.
Rezultatul: zero pustule, zero cicatrici, punctele negre si porii au ramas la fel dar tenul per ansamblu era mai curat dar uscat si deshidratat. De ce am renuntat atunci sa-l folosesc? Pentru ca nevazand rezultate si in zonele cu pori dilatati si puncte negre am considerat ca nu mai este cazul sa-l folosesc. Toate acestea au fost cam acum 2 ani de zile.
Si atunci nu l-am folosit doar pe fata, l-am folosit si pe spate unde aveam ceva probleme cu cosurile si am obtinut rezultate foarte bune, cosurile au disparut, la fel si cicatricile.
In Decembrie 2011, am observat eu ca tenul meu o cam ia razna asa ca am revenit la Retin-A pentru a beneficia de proprietatile lui, dar de data aceasta am fost mult, mult mai informata. Am aplicat prima seara si am asteptat "dezastrul" de a doua zi, am fost insa placut surprinsa sa constat ca nici nu ma descuamam ca in vremurile de aur si nici iritatia nu era atat de mare, asadar am decis ca voi incepe cu aplicarea o data la 2 zile. Se pare ca tenul meu a ramas cat de cat obisnuit cu produsul si nu am mai avut problemele de la inceput, totusi din nou au iesit din adancuri cosuri. Si totusi nu am fost prea consecventa, again, pana cand iar m-am procopsit cu pustulele de sub maxilar. Asa ca de pe la sfarsitul lui Ianuarie am inceput sa aplic cu seriozitate ca sa scap de problema. Intre timp am pus mana si pe lotiunea cu 2% BHA de la Paula's Choice si am inceput cu tandemul.
Acum ca nu mai era doar Retin-A-ul, era si BHA-ul, cum sa le aplic eu? Pentru inceput, cam o luna de zile le-am aplicat o seara Retin-A, o seara BHA pentru ca am vazut ca tenul meu s-a impacat relativ repede cu cel din urma. Si a fost ok, au fost ceva descuamari si iritatii dar nu ceva foarte grav. Ah, pana sa vina BHA-ul imi mai faceam cate un scrub cu gelul de curatare+bicarbonat de sodiu ca sa mai remediez cat de cat descuamarea.
Eh, dupa vreo luna am zis ca pot trece la aplicarea lor concomitenta, asa ca intai aplicam exfoliantul si apoi retinoizii, asa cum mi-a explicat Corina. A mers si n-a mers, concluzia mea a fost ca nu-i prea place tenului de ele cand le aplic in aceeasi seara asa ca am ajuns si la solutia finala: Retin-A seara si BHA dimineata. Este perfect asa, nu ma mai irit, nici ma mai descuamez, mi se pare cea mai buna solutie.
Acum, rezultatele actuale ar fi o imbunatire clara a aspectului tenului si o imbunatatire a situatiei cu pustulele mele insa nu am scapat de ele inca dar deja nu mai pot atribui aceste rezultate doar Retin-A-ului. Daca persista cred ca ma voi aventura si in folosirea Brevoxyl-ului dar mai astept pentru moment. Sfatul meu ar fi: daca aveti un ten ok fara probleme legate de riduri, acnee &such  si vreti sa integrati un produs cu retinol in rutina zilnica, cred ca ar trebui sa va orientati catre alte produse ce-l contin, in momentul in care va hotarati sa apelati la Retin-A pregatiti-va sufleteste pentru perioada urmatoare, nu va fi frumoasa si sa nu va imaginati ca veti putea ascunde prea mult efectele, pentru ca va fi foarte greu sa aplicati fond de ten si acesta sa arate bine, tocmai din cauza descuamarii. 
Un alt sfat ar fi: am descoperit ca aplicarea fondului de ten cu buretelul poate fi salvatoare pentru ca prin efectuarea doar a unor miscari de tapotare riscul de a deranja evetualele cojite este minim, luati o pauza de la aplicarea cu mainile sau pensula, chiar ajuta.
PS: Nu uitati de giveaway, va mai puteti inscrie pana maine dimineata la 9.

Julie

Skincare addict ♥ Lipstick lover ♥ Nail polish hoarder
Email me: sihayasworld(at)gmail(dot)com

12 comments:

  1. foarte interesanta postarea, eu am niste pete- pigmentatii, au aparut in timpul sarcinii desi foloseam SPF, si ma intreb oare ar merge si la mine?

    ReplyDelete
  2. @Lucy - din pacate pana nu incerci nu ai cum sa stii, pentru pete mai poti incerca acidul azelaic, cauta pe pasagera.ro si exfoliantii cu AHA (din nou poti citi la Corina)

    ReplyDelete
  3. Eu am scapat de pustulele uracioase din zona barbiei-maxilarului cu brevoxyl.Ma tenteaza mult retinolul,insa nu am un exfoliant chimic si imi dau seama ca pentru ceea ce ma intereseaza (porii dilatati) nu o sa faca mare lucru.Si totusi,dau ture ideii de a-l incerca,mai ales ca o sa stau acasa o perioada,deci eventuala descuamare o pot ascunde stand in casa.:P
    Multumesc pentru impartasirea experientei!

    ReplyDelete
  4. @Endre - sunt convinsa ca Brevoxyl-ul m-ar ajuta dar stiind ca a mers si cu Retin-A, d-asta mai stau, ca mi-e sila sa mai aplic inca o chestie pe fata. ;;) Daca vrei doar pentru pori ai putea sa te orientezi catre alte forme de retinol, dar din pacate nu stiu decat de cele de la Paula's si de Apidermin (care banuiesc ca nu intra in discutie, fiind atat de grasa :D). Iar in combinatie cu BHA sper sa functioneze. Si eu imi doresc atat de mult sa scap de porii dilatati. Pup :*

    ReplyDelete
  5. Si zici ca e bun si pentru celulita?

    ReplyDelete
  6. @Pinkie - am citat-o pe Corina, mai bine o intrebi pe ea, ca eu habar n-am :D

    ReplyDelete
  7. Multumesc, multumesc! E reconfortant sa citesc si alte experiente cu Retin-A, la mine a fost cu plansete si cu doua, trei saptamani de chin maxim. Slava cerului ca nu a prea fost nevoie sa ies din casa, insa la aerobic s-au cam speriat fetele de mine, cand m-au vazut... Acum, ma lauda si ma complimenteaza toate, dar a fost horror pana a inceput sa se mai calmeze. Eu am si aplicat zilnic... Oricum, am simtit ca functioneaza cu adevarat abia cand, citind la Pasagera, am inceput sa aplic si Brevoxyl dimineata.
    Oricum, never ever fara SPF, mi-am dat seama cat de important e sa-ti protejezi fata. Si inca ceva: fara manute si degetele pe fata si fara umblat la cosuri. Conteaza incredibil de mult si tenul isi revine mult mai repede.
    Pupici si o saptamana frumoasa!

    ReplyDelete
  8. @Macnetize - ma bucur ca pana la urma s-a calmat si ca acum e ok. Uof, imi tot ziceti de Brevoxyl, daca mai apare vreun monstrulet am sa ma duc sa-l iau (momentan e peace and quiet :)) ). Da, bine ca ai zis si de faza cu mainile, si eu am inceput sa nu mai ating aproape deloc fata dupa ce termin de aplicat toate cele, chiar e o realizare. Pup si o saptamana cat mai frumoasa si tie :*:*

    ReplyDelete
  9. Eu am inceput cu BHA prin septembrie, Brevoxyl la finalul lui octombrie si Retin-A prin ianuarie.
    Per total, aspectul tenului s-a mai imbunatatit, de la inceput am aplicat Retin-A rarut si n-am ajuns sa-l pun pe fata decat o data la trei zile. L-am pus o data la doua seri si a reactionat destul de urat pielea, s-a sensibilizat si m-a usturat a doua zi cand am aplicat fondul de ten. Asa ca merg doua seri cu BHA si o seara cu Retin-A, iar Brevoxyl il aplic doar la nevoie (mai mult pe spate si piept, acolo am probleme mai mari si nu sunt deloc consecventa). Efecte secundare slabute, au iesit cateva cosuri, dar nu multe si mi se exfoliaza zona din jurul gurii, chiar si acum, la doua luni si ceva de cand am inceput sa-l folosesc. Efecte pozitive... tenul e mai curat, cosurile apar mai rar si trec mai repede, porii sunt tot la loc de cinste, astept vara sa vad cum va merge cu excesul de sebum, dar nu cred ca s-a imbunatatit situatia. Am avut si vreo doua sperieturi, dar nu mai intru in detalii, ca deja am comentat prea mult! :)

    ReplyDelete
  10. Buna ziua,

    De unde luati Retin-a?
    Multumesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Articolul e scris in 2012 si pe atunci inca se gasea in farmacii. Insa exista alternativa mai slaba, Mask Gel, tot cu tretinoin insa doar 0.02% (fata de 0.05% cat era in Retin-A-ul de la noi)

      Delete
    2. Multumesc frumos pentru raspuns.

      Delete

Feel free to tell me your thoughts on the subject here. Did you like it? Did you hate it? I love feedback! :*

Instagram