Dupa un an de mancat haotic si prost, recent am revenit timid spre drumul catre o alimentatie cat mai sanatoasa asa ca se mai intampla sa mai experimentez cate o reteta iar una dintre aceste aventuri a avut loc intr-o dimineata chiar saptamana asta. Am facut clatite americane (pancakes) insa, fata de cealalta astfel de incercare, de data asta chiar mi-au iesit si mi-au iesit super bune.
Reteta este una foarte simpla si cu putin atentie oricine o poate reproduce pentru un mic dejun sanatos, hranitor dar si foarte bun. Iar asta fara zahar, sau faina insa reteta are oua.
Combinatia de clatie cu perele calite a iesit o nebunie si inclusiv domnul din dotare care nu primul cand vine vorba de alternative sanatoase a fost mai mult decat incantat de rezultat.
Reteta este una foarte simpla si cu putin atentie oricine o poate reproduce pentru un mic dejun sanatos, hranitor dar si foarte bun. Iar asta fara zahar, sau faina insa reteta are oua.
Ingrediente pentru 10-12 pancakes:
2 oua
1 banana coapta
1 1/2 linguri pudra proteica
1 praf de scortisoara
ulei de cocos
Am vazut pe multe site-uri reteta clasica de pancakes din 2 oua si o banana insa atunci cand am incercat-o, mi s-a parut ca am obtinut o compozitie prea lichida si per total a fost un mare fail. Asa ca de data asta mi-a venit ideea de pune putina pudra proteica pentru a mai inchega inchega compozitia, nu mult insa dar destul cat sa se simta atunci cand gatesc clatitele. Eu am folosit ce aveam in casa, adica Meal Balance de la Life Care care are si cacao pe langa o combinatie de pudre proteice (canepa si orez).
Pentru preparea compozitiei nu trebuie decat sa bagati ouale, banana, pudra proteica si scortisoara in blender si sa amestecati pana se marunteste bine banana si obtineti o compozitie uniforma. Cu cat bananele sunt mai coapte, cu atat mai bine si cu atat va iesi compozitia mai dulce.
Partea care necesita atentie este gatirea clatitelor. Pentru asta cel mai bine luati o tigaie non-aderenta de ceramica sau teflon, o lasati pe foc sa se incinga bine si apoi puneti putin ulei de cocos pentru a crea o pelicula subtire la suprafata. Eu am folosit ulei de cocos Solaris, pentru ca este nelipsit din casa si pentru ca imi place ca are gust si miros de cocos. Nu este nevoie de o cantitate mare de ulei si borcanasul mini de 40 ml a fost perfect.
Foarte important este sa folositi ochiul cel mai mic de la aragaz/plita si sa-l dati la minim. Mi se pare ca asa se gatesc cel mai bine clatitele fara sa se arda. Pentru a turna compozitia in tigaie puteti folosi un polonic ca sa va asigurati ca toate clatitele vor iesi la fel sau puteti face ca mine: turnati direct din recipientul de blender in tigaie o cantitate mica. O alta chestie importanta este sa nu faceti clatitele prea mari pentru ca va fi mult mai complicat sa le intoarceti.
Deci, revenind, turnati o cantitate mica in tigaie si o lasati sa se faca. Eu am folosit si un capac. In momentul in care vedeti ca face multe bule pe partea de sus e timpul s-o intoarceti, De fapt veti si vedea ca si-a schimbat culoarea si s-a deschis. Folositi o spatula pentru a intoarce clatita dupa care nu mai trebuie sa asteptati mult, 30 secunde si puteti scoate clatita.
Pentru servire, puteti folosi fie clasicul sirop de artar, miere, ciocolata, fie fructe, puteti pune afine chiar si in compozitia clatitelor, ce va vine in minte sau ce aveti la indemana. Eu aveam niste pere asa ca am curatat una de coaja (dar nu am aruncat coaja ci am mancat-o pentru ca e plina de vitamine) si le-am taiat bucatele. Am mai incins putin ulei de cocos in tigaie si am pus perele la calit putin cu scortisoara.
Combinatia de clatie cu perele calite a iesit o nebunie si inclusiv domnul din dotare care nu primul cand vine vorba de alternative sanatoase a fost mai mult decat incantat de rezultat.
Asta da noutate. Nu stiam aceasta reteta :)
ReplyDeleteTrebuie sa o incerc.. eu faceam pancakes normale, dar la un moment dat m-am saturat de prea dulce la micul dejun. Si partea cu perele suna super. Eu le tot puneam cu anason si scortisoara la cuptor (peste alte prajituri)
ReplyDeleteRețeta asta e the best și e pentru oameni leneși ca mine <3 O fac de nenumărate ori când efectiv mi-e lene dar vreau ceva bun.
ReplyDeleteAh, eu am facut opusul :D
ReplyDeleteDar am sa incerc si varianta asta sanatoara si delicioasa! Trebuie!