Crema cu FPS zilnic: obicei sau moft?

In fiecare dimineata, te trezesti si te duci la baie sa te speli pe fata si pe dinti, pentru ca asa suntem invatati de mici si pentru ca stii ca asa e bine. Stii ca trebuie sa te speli pe dinti pentru a avea grija de dantura si pentru a-ti pastra dintii sanatosi. Pe langa asta mai intervin diverse obiceiuri sau tabieturi pe care fiecare le face dimineata. Ca femei, ne place sa ne "cremuim" si sa ne machiem, sa ne folosim de trucuri si artificii pentru a ne pune in valoare trasaturile. Dar atunci cand iesi afara, ce are grija de pielea ta daca ai sarit peste peste protectia solara? In fiecare zi cand iesi pe usa zonele expuse sunt bombardate cu fotoni care patrund in straturile adanci ale epidermei si pot cauza niste lucruri tare urate - riduri, pete, cancer in cel mai rau caz. Si se intampla asta azi, maine, marti, joi. anul asta, si anul viitor si totul este cumulativ



Am discutat putin pe tema protectiei solare si acest articol, acum aproape 3 saptamani insa as vrea sa intru mai in detaliu si sa va impartasesc cateva statistici ingrijoratoare:
  • 85% din oameni inca nu stiu ca razele UVA cauzeaza riduri si pete maro
  • doar 1 din 7 femei poarta protectie solara zilnic
  • peste 90% din schimbarile de la nivelul pielii si atribuite imbatranirii sunt cauzate de soare
  • anual 1,000,000 de cazuri de cancer de piele sunt cauzate de soare
  • 9 din 10 romani nu au fost la un control dermatologic in ultimul an
  • printre romanii cu varste intre 18-30 ani, doar 21% folosesc protectie solara la plaja, sunt sigura ca acest procent scade dramatic in extra sezon
Protectia solara este acolo pentru a ne proteja pielea, pentru a o mentine tanara cat mai  mult timp dar, mai important de atat, sanatoasa si trebuie purtata zilnic, nu doar vara la mare. Asa cum va povesteam in articolul mentionat mai sus, daca radiatiile UVB - cele care cauzeaza arsurile solare - variaza in functie de momentul zilei si de anotimp, radiatiile UVA sunt inamicul invizibil. Nu simti actiunea lor in niciun fel insa ele compun cam 95% din spectrul UV si ele sunt cele care patrund adanc in epiderma. Ele distrug fibrele de colagen si elastina iar prin distrugerea lor favorizeaza aparitia ridurilor, ele sunt vinovate pentru petele maro de pe ten si maini - pete de batranete asa cum le spunem noi dar de fapt sunt pete solare - si ele denatureaza ADN-ul.

Pe langa cele mentionate, iata alte cateva date despre soare si radiatiile UV care sustin motivul de a aplica protectie solara zilnic:
  • geamurile blocheaza in general doar radiatiile UVB insa razele UVA trec inclusiv prin sticla daca aceasta nu are un filtru special, deci inclusiv in casa sau la birou, daca stati langa geam, razele UVA va afecteaza
  • radiatiile trec si prin nori, deci chiar daca este innorat ele tot ajung pe pamant
  • cu fiecare 300 m de altitudine, radiatiile cresc in intensitate cu 4% (deci daca sunteti pe munte, la cota 2000 de ex, radiatiile vor fi cu aprox 23% mai intense ca in Bucuresti) 
  • suprafetele din jur, beton, apa, zapada, reflecta radiatiile deci doza este dubla

Cum functioneaza cremele cu protectie solara?


Ingredientele care asigura protectia solara sunt filtrele solare iar acestea se impart in doua categorii: organice si anorganice, sau chimice si fizice/minerale; iar in functie de categoria in care se incadreaza ele protejeaza diferit pielea.

Filtrele minerale sunt foarte usor de retinut pentru ca sunt doar 2: oxidul de zinc care protejeaza pe spectrul complet UVA si UVB (ZnO sau zinc oxide) si dioxidul de titaniu care protejeaza pe spectrul complet UVB si UVA II dar nu si UVA I (TiO2 sau titanium dioxide). Ele reflecta radiatiile doar pe un spectru mic iar in rest absorb si degaja sub forma de caldura. Filtrele minerale sunt si cele "vinovate" pentru pelicula albicioasa insa exista creme pe baza de filtre minerale care nu lasa acea pelicula datorita nanotehnologiei: particulele sunt extrem de mici, la nivelul de nanometri (0.000000001 m). Daca aveti ten mixt sau gras, trebuie sa aveti in vedere ca, desi cremele cu protectie solara pe baza de filtre minerale tind sa fie matifiante, ele va pot bloca porii asa ca trebuie sa va asigurati ca le tolerati dar sunt o alegere buna pentru cei cu tenuri foarte sensibile pentru ca nu provoaca iritatii.


Filtrele chimice sunt mult mai multe iar denumirile lor destul de complicate deci este mult mai greu sa le retii insa am sa va las cateva tabele cu ele iar o lista completa si foarte buna gasiti la Corina (este lista pe care o consult eu de fiecare data cand verific creme cu SPF). Filtrele chimice absorb radiatiile pe care le degaja sub forma de caldura iar cele noi (Tinosorb-urile, Uvinul) ofera o protectia UVA mai mare fata de cele minerale. Au si un minus, acela ca au potential iritant mai ales pentru tenurile sensibile si e mai complicat de identificat filtrul vinovat. Puteti fi alergice la mai multe filtre ca in cazul meu, de ex: nu tolerez Oxibenzona si Uvabsorb HEB pe ten iar ochii sunt alergici la Octocrylene. 




Dintre cele chimice as vrea sa mentionez Tinosorb S si Tinosorb M, doua filtre de generatie noua care protejeaza atat pe spectrul UVA cat si UVB, sunt stabile fara a necesita alte ingrediente suplimentare si folosite impreuna asigura o protectie solara foarte buna. Le mentionez pentru ca le veti intalni in majoritatea cremelor cu protectie solara Bioderma. Si mai jos va las un tabel care indica nivelul de protectie pe spectrul UV.


Cum alegem crema adecvata cu protectie solara?


In primul rand, factorul cu protectie solara trebuie interpretat de fiecare dupa propria piele in felul urmator: daca va inrositi in 15 minute de stat la soare fara niciun fel de protectie solara atunci o crema cu SPF50 va va proteja 50*15 = 750  minute. Aceasta valoare difera de la o persoana la alta pentru ca noi avem o protectie naturala: melanina. Cu cat pigmentul este mai inchis (deci pielea este mai inchisa) cu atat pielea se arde mai greu.

Insa, nu este doar atat. O crema cu protectie solara cu SPF50 va protejeaza de 98% din radiatiile solare, SPF30 de 97% iar SPF15 de 93%. Desi ati zice ca de ce sa porti SPF50 pt ca e doar cu 1% mai bun, de fapt din 100 fotoni doar 2 ajung in piele fata de 3 la SPF30 deci este cu 33% mai eficient in a proteja pielea. Insa trebuie sa aveti in vedere ca factorul de protectie solara se refera strict la razele UVB. Pentru a ne proteja eficient pielea, pe langa factorul de protectie, trebuie sa ne asiguram ca pe langa filtrele UVB, exista filtre solare care sa protejeze de spectrul complet UVA.

Din pacate, reglementeraile pentru marcajele UVA sunt foarte slabe, in majoritatea cazurilor. SUA nu necesita niciun fel de marcaj special insa avantajul lor este faptul ca producatorii sunt obligati sa specifice concentratiile filtrelor solare si cu putin studiu te poti prinde cam care sunt procentele pe care sa le cauti. Insa in UE, reglementarile specifica ca o crema cu protectie solara sa asigure cel putin 1/3 din SPF ca protcetie UVA astfel incat sa poata afisa marcajul specific. Desi in momentul in care se testeaza cremele in laborator pentru a fi identificat FPS, se efectueaza inclusiv teste PPD (Persistent Pigment Darkening) care determina gradul de protectie UVA deci producatorii stiu aceasta valoare exacta insa majoritatea nu o trec, Bioderma si La Roche Posay fiind singurele brand-uri de care stiu care specifica gradul de protectie UVA conform testelor PPD. 

In tarile asiatice sistemul pentru protectia UVA este cel PA, unde plusurile indica gradul de protectie UVA: PA++ - protectie UVA medie - PA+++ - protectie UVA mare iar in unele cazuri exista si PA++++ pentru protcetie UVA foarte mare. In UK, sistemul este asemanator cu cel asiatic insa pe baza de stele.



UK UVA rating

Deci pentru a alege o crema cu protectie solara, cel mai bine este sa verificati filtrele solare pe care le contine (daca este o crema cu filtre chimice veti vedea ca vor fi destul de usor de identificat filtrele pentru ca in general sunt cele care au cele mai lungi si complicate denumiri din lista) si sa va asigurati ca exista atat filtre pentru spectrul UVB cat si UVA

Textura si consistenta cremei, din punctul meu de vedere ar trebui sa fie pe locul doi ca preferinte insa, din fericire, datorita tehnologiei din zilele noastre, texturile devin tot mai usoare, mai lejere si mai invizibile, ceea ce ne usureaza si noua putin viata, mai ales femeilor pentru ca noi mai aplicam si machiaj. 

Alegile mele



Daca nu sunteti la prima vizita pe blog probabil ca stiti deja raspunsul aici, insa pentru cele care sunt aici pentru prima data, alegerile mele in ceea ce priveste cremele cu protectie solara au fost in ultimii 3 ani, aproape exclusiv, Bioderma. 

Am scris mai pe larg un articol in care va prezentam 3 motive pentru care aleg produsele cu SPF Bioderma insa pe scurt ar fi faptul ca exista o varietate foarte mare de unde sa alegi astfel incat sa gasesti ceea ce ti se potriveste, pentru ca toate produsele din gama Photoderm au indicat si factorul UVA (o informatie care ma intereseaza in mod special pe mine) si pentru ca majoritatea formulelor sunt foarte bune. 

In ceea ce priveste cremele folosite pe ten, am variat in acesti ani intre ABCDerm Solaire SPF50+, o crema cu filtre minerale excelenta pentru tenurile mixte si grase si o baza foarte buna de machiaj insa cu pelicula albicioasa specifica produselor cu filtre mineral. Apoi, anul trecut am descoperit cu un mare entuziasm Photoderm Max Aquafluide SPF50+, o crema cu o textura ultra lejera, pe baza de filtre chimice, disponibila si in doua variante colorate, care nu incarca tenul si nici nu-l face sa luceasca excesiv. Insa, in cele din urma am ramas la Photoderm Max Creme SPF50+, tot o crema pe baza de filtre chimice cu o textura ceva mai densa insa la fel de placuta pe ten. Ce m-a determinat sa raman la aceasta varianta a fost a fost protectia UVA excelenta, 42 fata de 27 cat are Aquafluide. Si bineinteles, Hydrabio Perfecteur SPF30  care este o varianta excelenta de protcetie in timpul iernii. 

***

Ca o concluzie, maine dimineata, dupa ce te speli pe fata, pe dinti, iti faci rutina de dimineata, nu uita sa aplici o crema cu protectie solara pe ten inainte de a aplica machiaj dar si pe restul zonelor expuse. Pentru ca radiatiile UV sunt prezente in fiecare zi, fie soare sau nori, iarna sau vara si in fiecare zi ele iti afecteaza pielea daca nu o protejezi. 

*Surse statistici & informatii: 1 / 2 / 3

Julie

Skincare addict ♥ Lipstick lover ♥ Nail polish hoarder
Email me: sihayasworld(at)gmail(dot)com

6 comments:

  1. Si eu aplic in fiecare zi, consider ca aceste cateva minute consumate acum vor face o mare diferenta pe viitor!

    ReplyDelete
  2. Obicei, obicei, obicei! Minunanta postare :)


    Fashionably,

    Patricia

    http://www.wingsforliberty.com/

    ReplyDelete
  3. Abia de vreun an si ceva le folosesc zilnic, dar chiar sper sa pot sa tratez in timp efectele negative de pana acum.
    Am ajuns in schimb la punctul ala in care daca stiu ca urmeaza sa plec din casa simt o oarecare anxietate sa nu uit sa aplic si spf :D

    ReplyDelete
  4. Eu nu nu folosesc pentru ten pentru ca nu stiu cum. In primul rand am un ten uscat si cu roseata, deci sensibil, si nu stiu ce sa aleg iar la farmacii sincer nu am dat peste o persoana care sa stie sa ma indrume (acum a nu se intelege ca am intrat in fiecare farmacie...). Dupa aplicarea cremei cu factor de protectie se ma da si cu crema normala de fata?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate, nimeni nu-ti poate asigura ca o crema cu protectie solara ti se va potrivi si e un proces trial & error. Dar trebuie sa incepi sa aplici protectie solara pentru binele pielii tale. Si eu am ten foarte sensibil si cu roseata deci poti citi despre cremele despre care am scris deja pe blog: http://sihayaslovelyworld.blogspot.ro/search/label/protectie%20solara

      Legat de aplicare, crema cu SPF se aplica ultima in rutina de ingrijire, dupa crema hidratanta, dar inainte de a aplica machiaj. Cantitatea trebuie sa fie de 1.25 ml pe fata pentru a te asigura ca beneficiezi de protectia indicata pe ambalaj. Asta inseamna 1/4 de lingurita sau o migdala mare (aici vei gasi o poza in care se vede clar cantitatea necesara http://sihayaslovelyworld.blogspot.ro/2016/02/bioderma-hydrabio-perfecteur-spf30-review.html)

      Delete

Feel free to tell me your thoughts on the subject here. Did you like it? Did you hate it? I love feedback! :*

Instagram