Macon, Beaune, Chalon-sur-Saone, Autun


RO: După cele 3 zile petrecute în Lyon am plecat spre nord, spre Burgundia unde am petrecut alte 4 zile superbe şi am vizitat câteva oraşe vechi, medievale, sau cu vestigii romane şi le-am ales pe cele aproapiate de orăşelul în care am stat, Givry.

Sâmbătă de dimineaţă am plecat din Lyon, am luat-o pe traseul Saone-ului şi ne-am oprit în Macon, un oraş cunoscut pentru vinuri. În Lyon am avut ocazia să încerc un vin alb de Macon şi l-am băut cu aşa o plăcere şi chiar vă recomand să-l încercaţi.

În primul rând am poposit în piaţă St. Pierre la punctul de informare turistic de unde am luat o hartă cu atracţiile oraşului, apoi am pornit la plimbare pe străduţe în căutarea punctelor de pe hârţa şi am văzut următoarele: biserică St. Pierre, Maison de bois (sau pe româneşte casa de lemn, cea mai veche clădire din Macon, construită între 1490 şi 1510, cu o faţadă din lemn şi care adăposteşte acum o cafenea), Vieux Saint-Vincent (o catedrală foarte veche distrusă şi restaurată de multe ori dar într-un fnal lăsată în păragină), Hotel-Dieu.






A fost foarte frumoasă plimbarea pe străduţele din Macon, la muzee nu am apucat să ajungem pentru că se închideau foarte devreme şi am fost destul de tristă că nu am mai ajuns nici la Roche de Solutre, o stânca de calcar unde s-au descoperit oase de reni preistorici şi este şi un muzeu subteran acolo. Dar ca să mă consolez cât de cât şi pentru că am prins piaţa, am văzut un domn care vindea stridii, am gustat (pentru că habar nu aveam cum sunt) şi apoi am şi luat acasă. Eu sunt foarte pofticioasă de fel şi-mi alimentez poftele cu numeroase emisiuni gastronomice, iar stridiile se aflau pe listă lucrurilor de încercat. Am stabilit că dată viitoare când mă duc în Franţa mai tai alte scoici de pe listă, cele Saint Jacques (sau scallops cum le spun englezii).

Pentru mai multe informaţii puteţi intra pe site-ul oraşului Macon.

Dacă sâmbătă nu am oprit decât în Macon, am recuperat duminică ÅŸi ne-am făcut traseul de dimineaţă: Beaune, Autan, Couches (pentru a vizita castelul Couches). ÃŽmi doream foarte mult să vizitez Beaune după ce am văzut în cartea mea despre FranÅ£a acoperiÅŸul spitalului Hotel-Dieu, cu un model special făcut din Å£igle în diverse culori, o practică specifică zonei. Eh, nu numai acoperiÅŸul este impresionant, ci ÅŸi clădirea ca atare, clădire ce a adăpostit un spital special făcut pentru oamenii săraci, care nu-ÅŸi permiteau să plătească pentru îngrijire medicală. M-a impresionat câte sacrificii, cât s-au străduit Nicolas Rolin ÅŸi soÅ£ia lui Guigone de Salins  să strângă bani pentru a menÅ£ine serviciile spitalului de-a lungul timpului.



După tura de la Hotel-Dieu am mai vizitat Muzeului Vinului, a fost destul de intersant, doar că nu sunt eu atât de pasionată de subiect dar muzeul este în fostul castel al ducilor de Burgundia, aşa că a fost macar interesant de văzut interiorul castelului. Ultima oprite în Beaune a fost muzeul de artă, unde puteţi admira diverse tablouri ale pictorilor din regiune.


În Beaune puteţi cumpăra direct bilet pentru cele 3 muzee despre care v-am spus, este mai avantajos decât să plătiţi intrarea pentru fiecare în parte şi din nou există reduceri pentru studenţi.

Autan este încă un oraş ce conţine ruine romane, vă puteţi plimba de-a lungul zidului, puteţi vedea cele 2 porţi de pe vremea romanilor, puteţi să vizitaţi amfiteatrul roman şi să leneviţi la soare acolo, am observat că amfiteatrul e încă în folosinţă. Noi ne-am oprit puţin în centru, ne-am plimbat pe străduţele înguste şi am vizitat catedrală (ofc!, bisericile şi castelele sunt de bază :)) ).



În drum spre Couches am descoperit semnul pentru castelul Sully şi am hotărât să mergem şi să-l vizităm. Castelul Sully este încă locuit şi aparţine ducilor Magenta (sau MacMahon). Castelul e de vis, este atât de frumos, desprins din povesti, cu grădinile şi pădurile mari din jurul lui, dar şi interiorul. Toate vizitele se fac cu un ghid, un domn foarte simpatic şi glumeţ, un bun "entertainer" care vorbeşte numai în...franceză (deci dacă nu cunoaşteţi franceza, chiar îmi pare rău :(). Se vizitează vreo 5 camere la parter după care puteţi vizita şi sus, fără ghid dar va trebui să plătiţi în plus pe lângă biletul de baza - biletul costă 7.2 euro şi încă 4 euro pentru partea de sus. Partea proastă este că zona care se vizitează nu este încălzită şi nenea va tine la povesti cam o oră, eu spre sfârşit eram disperată, nu mai puteam de frig, înăuntru fiind mai frig decât afară.Şi încă o parte proastă este că nu puteţi face poze în interiorul castelului. :((


După ce am degerat pe la Sully, am pornit către Couches. Dacă Sully este mai pe stilul Peleşului, Couches este mai pe stilul Branului, castel medieval, cu ziduri de fortificaţie sănătoase. Din păcate soarta nu a ţinut cu noi şi momentan este în renovare aşa că am plecat spre casă. :(


Luni era Paştele la ei, deci mai totul închis aşa că am lasta-o mai lejer: am plecat din Givry şi am fost în oraşul cel mai apropiat, Chalon-sur-Saone. În Chalon m-am plimbat, normal că am vizitat bisericile, am făcut puţină mişcare, multe poze şi...cam atât. E frumos oraşul, e frumos să te plimbi pe malul Saone-ului dar nu sunt atracţii turistice. Nu-i nimic, eu oricum am vrut să-l văd.



Apoi în ultima zi am fost pe cont propriu ÅŸi m-am hotărât să vizitez Givry-ul, că doar am stat atâtea zile acolo ÅŸi era chiar păcat să plec din FranÅ£a fără să-l vizitez. M-am dus ÅŸi m-am aprovizionat cu o hartă ÅŸi cu atracÅ£iile turistice din Givry (dap, au o broÅŸură, chiar ÅŸi orăşelul ăla  are oficiu turistic cu informaÅ£ii pentru turiÅŸti, în franceză, engleză ÅŸi germană). Am făcut tot turul într-o oră jumate, asta cu pozele de rigoare, dar mi-a plăcut atmosfera relaxată, numai bună de leneveala.



Sii...sii, la sfârşit am zis să vă arăt casa frumoasă în care am stat în Givry. Când am văzut-o am început să fac poze, şi să fac poze, şi parcă nu-mi venea să cred că o să stau într-o casa parcă desprinsă din emisiunile Grand Designs la care mă uităm acum câţiva ani. Casa se închiriază, dacă vreţi să vă plimbaţi într-o zonă anume în Franţa puteţi căuta pe Gites de France o gazdă, nu ştiu cum o fi prin alte părţi, dar casa în care am stat costă 390/490/590 euro/săptămână (în funcţie de perioadă) iar gazdele să zicem că nu făceau o reclamă bună francezilor.


La capitolul detalii mai practice ar fi:
  • dacă mergeÅ£i cu maÅŸina, la întrările ÅŸi ieÅŸirile de pe autostradă există puncte de plată iar acestea nu acceptă carduri Visa Electron. Cum ÅŸtiu că este foarte popular la noi, aveÅ£i grijă să luaÅ£i un Visa simplu sau MasterCard, altfel nu veÅ£i putea plăti.
  • dacă prin orăşele mari mai scăpaÅ£i cu engleza, puÅ£ină franceză e de bază în restul Frântei
  • dacă va tenta să vă luaÅ£i ceva dermatocosmetice, au preÅ£uri foarte bune la ele, la ei Bioderma Sensibio (Crealine după cum o găsiÅ£i în FranÅ£a) H2O de 500 ml costă vreo 11 euro ÅŸi găsiÅ£i oferte 1+1 pe la 16 euro, asta doar ca un exemplu

Cam asta ar fi la capitolul practic, nu-mi mai vine nimic in minte momentan, daca imi mai vine ceva am sa mai completez si mai multe poze puteti gasi pe Facebook. :)

Julie

Skincare addict ♥ Lipstick lover ♥ Nail polish hoarder
Email me: sihayasworld(at)gmail(dot)com

4 comments:

  1. Cand am fost in Taize, am vizitat si eu Macon, sper ca la vara sa ajung din nou <3 Foarte fain orasul, si feelingul..:)

    ReplyDelete
  2. Vai cate frumuseti ai vazut!!!

    ReplyDelete
  3. Foarte misto pozele, i-ai facut ceva reclama tarii pentru mine. Sunt mai sceptica in a o vizita pentru ca nu stiu deloc franceza, nu am invatat-o in scoala, asa ca o sa-mi fie greu sa ma descurc.
    Ah, si sa stii ca am tresarit cand am vazut caciulita... :D

    ReplyDelete

Feel free to tell me your thoughts on the subject here. Did you like it? Did you hate it? I love feedback! :*

Instagram