Cum imi curat pensulele

curatarea pensulelor machiaj

RO: Cum v-ati petrecut weekend-ul prelungit? Ati plecat la mare, la munte? Eu am ramas in Bucuresti si m-am bucurat pe de-o parte de vremea incredibil de calda iar pe de alta parte de Bucurestiul pustiu, am avut si cateva drumuri de facut si am apreciat la maxim cat de putina lume era.

Dar sa ne intoarcem la ale noastre, de mult timp vreau sa va scriu cum imi curat pensulele de machiaj iar in acest weekend nu am mai amanat articolul, am facut poze, frumos si m-am pus pe scris. Inainte de a va povesti, tin sa facem o diferenta intre o spalare a pensulelor buna si curatarea lor pe loc, atunci cand va machiati si veti vedea mai incolo si de ce fac aceasta diferentiere.

***

Am sa incep cu spalarea pensulelor pe care o fac cam o data pe saptamana si cand curat foarte bine pensulele doar ca iar am doua procedee diferite in functie de pensule, din fire naturale sau artificiale. Pentru ca majoritatea pensulelor pe care le folosesc, exceptand 2, au peri sintetici nu ma stresez foarte mult si folosesc exclusiv alcool izopropilic, este foarte eficient, degreseaza, curata pigmentul si dezinfecteaza in acelasi timp. In caz ca va intrebati, de-a lungul timpului, nu am simtit ca pensulele s-au inasprit iar in acest fel se usuca mult mai repede decat daca le-as spala cu apa si sampon. Cele de ochi se usuca in cateva minute, cele mai subtiri si mici se usuca instant iar cele de fata in cateva ore, fata de o zi cat dura in mod normal pentru Sigma F80.

Cele 2 pensule care au parte de tratament diferential sunt Sigma E25 care am observat ca au nevoie de putin TLC, astfel se aspresc si pentru ca imi plac la nebunie cele doua pensule, deci le folosesc mereu, si pentru ca nu vreau sa ma jeneze atunci cand o fac, pe ele le spal mereu cu sampon (ce e bun pentru parul meu, e bun si pentru pensule). Apoi le tin cateva minute bune fie cu o masca de par, fie cu balsam, ceva care sa inmoaie firele si sa previna inasprirea, le clatesc bine, storc apa, le pun brush guard si le asez frumos pe prosop.

Iata si tot ce folosesc in operatiunea de curatare/spalare:

curatarea pensulelor machiaj

Pentru a-mi curata pensulele sintetice torn alcool izopropilic intr-un recipient (pahar, borcan, ce-o fi la indemana) bag cate o pensula si o imbib usor in alcool, apoi o frec de o laveta (le folosesc pe cele de fata care s-au asprit). Folosesc lavete in loc de servetele pentru ca nu se distrug de la umezeala si o absorb foarte bine iar la sfarsit spal si lavetele. Pentru cele rotunde folosesc miscari circulare iar pentru cele plate le dau de-o parte si de alta pe laveta. Pentru E25, torn putin sampon in palma, apoi bag ambele pensule, le invart in palma si apoi le clatesc bine.

Dupa ce le curat, folosesc brush guards pentru pensulele mari dar si pentru Sigma E25 care tind sa se ciufuleasca si asez toate pensulele pe un prosop pe care l-am impaturit pe-o latura astfel ca pensulele sa se usuce cu varful in jos.

curatarea pensulelor machiaj

Si cam asta ar fi operatiunea saptamanala. Dar inainte de a trece la cealalta parte trebuie sa va spun ca atata timp cat pensulele sunt ude am in permanenta grija sa le tin plate sau cu varful in jos pentru ca daca le intoarceti, apa se scurge in ferul si ajunge acolo unde este lipiciul si daca se tot scurge apa si alcool, lipiciul cedeaza si fie se dezlipeste pensula, fie incepe si pierde fire.

***

Pentru a curata pensulele pe loc, atunci cand ma machiez folosesc tot alcool izopropilic si un truc invatat de la Wayne Goss: pulverizez alcooolul pe pensula, apoi o sterg pe un servetel si gata. E un truc foarte bun pentru curatarea pensulelor de ochi atunci cand faceti un machiaj mai elaborat sau cand pur si simplu vreti sa folositi o alta culoare cu aceeasi pensula. Prin aceasta metoda curatati pigmentul iar pensula se usuca instant deci nu trebuie sa asteptati. Mi se pare util si daca vreti sa folositi pensula de blush preferata dar vreti sa folositi o culoare diferita. Si mai folosesc aceasta metoda pentru a-mi curata pe loc pensulele de tus.

curatarea pensulelor machiaj

***
  • Lavetele de microfibra pe care le folosesc le puteti gasi in orice hypermarket la raionul cu produse de bucatarie
  • Alcoolul izopropilic il gasiti la magazinele de electrice (Dioda, Conex, in Bucuresti pe strada Maica Domnului - 2 statii de 16 de la Lizeanu - sunt insirate numai astfel de magazine) sau online. Il folosesc pe cel romanesc care costa in jur de 9 lei/500 ml, nu are rost sa dati mai mult pe unul nemtesc sau mai stiu de care pentru ca si cel romanesc isi face treaba foarte bine. Sau daca aveti tati carora le place sa "mestereasca" (asa cum am eu :D) puteti fura de la ei.
  • Brush guards cumpar de pe ebay de la chinezi, nu sunt cele originale dar isi fac treaba.

Julie

Skincare addict ♥ Lipstick lover ♥ Nail polish hoarder
Email me: sihayasworld(at)gmail(dot)com

12 comments:

  1. Pentru pensulele de tus am niste servetele umezite cu alcool izopropilic.
    O cititoare mi-a scris că alcoolul izopropilic e cancerigen si ca nu l-ar folosi pe pensule, dar servetelele de care zic eu le folosesc si la cabinet pentru a dezinfecta pielea inainte sa pun branula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din cate stiu, se determina daca ceva e cancerigen administrand oral cantitati mari ale substantei in cauza. Ori eu il dau pe o pensula si nici macar nu-l aplic pe piele pt ca se evapora. Deci nu cred ca e vreun risc.

      Misto ca ai servetele imbibate cu alcool izopropilic, le-as folosi si eu pt pensulele de tus.

      Delete
  2. Dar ce borcanel de pensule ai :D Nu mi-am luat inca alcool izopropilic, dar chiar ieri le-am tras o baita zdravana si le-am asezat cu perii in jos. Imi place sa cred ca am grija de ele, am setul sigma de ceva anisori si e inca ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cel mai frumos borcanel, d-asta l-am si folosit pentru poze. ;)

      Delete
  3. De obicei le spal cu sampon, insa pensula pentru fdt, Expert Face Brush, o bag regulat in alcool izopropilic pentru ca parca ramane patata. Eu intru in rezervele de alcool ale sotului, chiar acum ii zic sa-mi ia o sticla de 500 ml doar pentru mine! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Aha, deci si tu furi de la altii alcoolul izopropilic.

      Delete
  4. si eu ridic o spranceana ridicata la alcoolul izopropilic, eu pe ale mele le curat cu demachiant, ulei de care am indemana - masline sau nuci de macadamia, sau sapun natural.
    foarte draguta colectia ta de pensule, eu am cam jumatate din cate ai tu, insa trebuie sa imi mai cumpar cateva - macar pe cele pe care le folosesc zilnic, ca sa nu le curat atat de des... :D

    ReplyDelete
  5. si eu admiram borcanelul. noroc cu postarea ta, ca mereu uit sa-mi iau alcool izopropilic, l-am trecut pe lista, gata. si brush guards de pe ebay, notat also. te imbratisez, draga mea, hope to see you soon :*

    ReplyDelete
  6. Jully, gând în gând suntem :) În weekend am pregătit și eu pozele pentru metoda mea de spălare a pensulelor. Eu rămân la șampoane și apă deocamdată, deși trebuie să încerc să curăț burețelul ăla cu alcool izopropilic, să văd dacă îl aduc la stadiul inițial. Chiar am să mă uit mâine în oraș după magazine care nu-mi fac cu ochiul de obicei :))

    P.S. Foarte frumos paharul în care le È›ii ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar ca gand la gand. :D Pana la urma ai gasit alcool izopropilic? Pup :*

      Delete
  7. Chiar ma gandeam zilele trecute ca e momentul sa imi curat periutele, eu ma gandeam doar cu apa si sapun, unde gasesc acel alcool?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa cum am scris si in articol, de la magazine electrice (Dioda, Conex etc) sau online.

      Delete

Feel free to tell me your thoughts on the subject here. Did you like it? Did you hate it? I love feedback! :*

Instagram